Hoppa till innehåll
Hem » Artiklar » Dyster framtid för den öppna spellicensen (OGL)

Dyster framtid för den öppna spellicensen (OGL)

D20. Photo by galxrax rax on Unsplash

I ett tidigare inlägg uppmärksammade Sagoskog Spelproduktion turerna kring den öppna spellicensen Open Game License (OGL) 1.0a efter att Wizards of the Coast utannonserat att man avser att förändra den. Här följer en uppdatering kring de senaste dagarnas händelser.

I slutet av december 2022 gick världens största rollspelsföretag ut med den chockerande nyheten att man inom kort avser att byta ut den öppna spellicens (OGL) som utgjort standard för rollspelare i hela världen sedan mer än tjugo år tillbaka. Slutsatsen blev att den nya licensen skulle innehålla flera inskränkningar, mer kontroll och ett tydligt mål att reglera marknaden för spel som använder licensen. Kritiken från speltillverkare och spelare världen över lät sig inte vänta.

Under fredagen (13/1 2023) gjorde Wizards of the Coast ytterligare ett uttalande via D&D Beyond där man erkände och bemötte den globala kritikstormen som företaget mött de senaste dagarna. Samtidigt klargjorde företaget att man inte avsåg att göra några förändringar gällande förhållandet till den gamla licensen (OGL 1.0a). Det går därför inte att tolka på annat sätt än att Wizards of the Coasts tidigare linje i frågan ligger kvar. Den gamla spellicensen kommer att upphöra (eller ”ersättas” alternativt ”avauktoriseras”). Vad som händer med det material som redan tillgängliggjorts under licensen är oklart eftersom licensen – åtminstone i framtiden – inte längre gäller. Vad som sker retroaktivt är mer oklart. Kan till exempel verk som redan getts ut fortsätta att tryckas? Kan tidigare utgivna verk fortsätta säljas digitalt? Det pågår många diskussioner om detta runtom i olika rollspelsforum.

Det är viktigt att lyfta att det är juridiskt omtvistat huruvida Wizards of the Coast kan göra detta och vilka konsekvenser det eventuellt kommer att få för speltillverkare världen över. I fredagens uttalande meddelade Wizards of the Coast att de drar tillbaka det utkast som tidigare ”läckte ut” och nu kommer att se över licensen. Licensen finns alltså ännu inte i sin slutgiltiga form. Och det är lika viktigt att påpeka att det finns en rad andra alternativ till Wizards of the Coasts tidigare öppna spellicens som går att använda för olika regelmotorer och världsbyggen.

Men det är ingen större tröst för de som investerat i den gamla öppna spellicensen och nu riskerar att inte längre kunna ge ut eller förnya sina tidigare öppna verk. Som vi tidigare berättat om innebär detta att Sagoskog Spelproduktions Dimmor & Borgar och flera andra svenska rollspel och spelsystem kommer att påverkas på ett eller annat sätt.

Så snart Wizards of the Coast släpper den nya licensen får vi veta hur. En sak är i alla fall klar – det är en dyster framtid som väntar för de verk som tidigare publicerats under den öppna spellicensen OGL 1.0a.

Foto: Photo by galxrax rax on Unsplash.