Hoppa till innehåll
Hem » Artiklar » Det våras för svenska spellicenser

Det våras för svenska spellicenser

Fotografi av Fria Ligans senaste spellicenser för Drakar & Demoner och Year Zero Engine

Svenska spelföretaget Fria Ligan (Free League Publishing) publicerade två nya licenser i slutet av mars: en avsedd för tillbehör till det nya rollspelet Drakar och Demoner/Dragonbane och en för spelmotorn Year Zero Engine (YZE). Andra spelskapare kan nu skapa och publicera egna äventyr och supplement (eller hela rollspel i det senare fallet) baserade på Fria Ligans spelinnehåll utan krav på royalties. Det är ett steg i rätt riktning. I den här artikeln går vi igenom vad de nya licenserna innebär.

Drakar och Demoner får en egen begränsad licens

Först och främst får nysläppet av Drakar och Demoner en alldeles egen licens. Drakar och Demoner tredjepartslicens (version 1.9) är mer begränsad och inte öppen i den mening som licensen för Year Zero Engine är. Istället är den orienterad mot att tredjepartsprodukter ska kunna komplettera men inte på något sätt ersätta eller konkurrera med Fria Ligans originalspel. Det spelskapare får i gengäld är möjligheten att trycka en logotyp med texten ”Ett tillbehör till Drakar och Demoner” på produktens framsida. Det kan mycket väl vara en fair deal och inte minst värdefullt för mindre aktörer som vill ta rygg på det stora varumärket. Lehto Spel & Media har till exempel varit snabba och redan förberett äventyr till spelet på Kickstarter. Vi lär se flera sådana initiativ framöver. Och det är inte omöjligt att Sagoskog Spelproduktion också hänger på den utvecklingen.

Det är svårt att överblicka vad denna typ av licens kommer att innebära för spelet på längre sikt. Inte minst för att det finns väldigt lite att jämföra med: tidigare versioner av Drakar och Demoner har aldrig haft spellicenser. Gissningsvis kommer det att leda till en bred flora av Drakar och Demoner/Dragonbane-produkter – äventyr, prylar, världar, karaktärer – som kan stärka spelcommunityt. Men i fråga om innovation och utveckling av spel och varumärke kommer licensen sannolikt inte att ha någon större effekt. Här träder licensens begränsningar in. Det finns begränsade möjligheter att ändra i det som redan är formulerat i grundreglerna. Spelreglerna och ramarna är redan satta:

Du får inkludera tillägg till Drakar och Demoners grundregler, men med följande begränsningar: (i) du får inte inkludera alternativa regler som ersätter de officiella grundreglerna, varken delvis eller i helhet, och (ii) du får inte lägga till nya grundegenskaper eller grundfärdigheter.

Ur Drakar och Demoner tredjepartslicens (version 1.0), punkt 4: Regeländringar

I den här licensen finns ett tydligt vägval. Fria Ligan vill inte äventyra varumärket och ta risken att spelet – eller varianter av det – lever sitt eget liv utanför företagets/varumärkets kontroll. Begripligt på många sätt. Har man tillgång till Sveriges i särklass största rollspelsvarumärke finns det kanske anledning att vara försiktig. Men som öppen spellicens betraktad är den av just samma anledning mindre intressant.

Licensen för Year Zero Engine – ett steg på rätt väg

Rejält annorlunda har Fria Ligan resonerat när det gäller licensen för Year Zero Engine (YZE) – spelmotorn bakom flera av företagets prisbelönta flaggskepp. Fria Ligan har använt olika varianter av regelmotorn i flera av sina tidigare rollspel: Mutant År Noll, Ur varselklotet, Coriolis och Alien till exempel.

Den nya licensen som heter Year Zero Engine Free Tabletop License (version 1.0) är onekligen generös mot den enskilda spelskaparen. Den ger kreatören rätten att kopiera, skriva om och använda ett referensdokument (som sammanfattar regelverket) och ge ut egna spel baserade på det. Givetvis under förutsättning att kreatören refererar till dokumentet och släpper sitt verk under samma licens. Spelskaparen får också möjlighet att använda sig en Year Zero Engine-symbol som visuellt kopplar samman spelet/tillbehöret med andra spel med liknande system.

Själva referensdokumentet är rejält ombearbetat jämfört med den tidigare version. I den nya versionen är referensdokumentet riktat till spelskapare snarare än till spelare och spelledare. Det är mer eller mindre en manual för hur man själv kan skapa Year Zero Engine-spel och beskriver flera möjliga varianter av regler och tillvägagångssätt. På så sätt har man gett en tydlig riktning till andra spelskapare och samtidigt undvikit problemet med risken för direkta kopior av regelmotorn.

Vid en snabb anblick kan Fria Ligans licens likna OGL 1.0 och i många avseenden har licensen tagit intryck av just formuleringarna i OGL 1.0 och dessutom lärt sig av turerna kring Wizards of the Coasts hot mot OGL 1.0 i vintras. Licensen är numera skyddad den med det juridiska begreppet irrevocable (att licensen aldrig kan återkallas):

So long as you comply with the terms of this agreement, this license is irrevocable.

Ur Year Zero Engine Free Tabletop License (version 1.0),punkt 1: License

Men det handlar inte om någon öppen spellicens i den bemärkelse som OGL 1.0 eller den kommande öppna spellicensen ORC motsvarar. Båda Fria Ligans licenser är bara formulerade som överenskommelser mellan företaget och den enskilda spelskaparen. Licensen tvingar inte någon spelskapare att själv dela med sig under öppen spellicens och säger ingenting om hur derivat från referensdokumentet får användas av andra spelskapare. Detta skiljer den nya licensen mot den licens som tidigare låg till grund för spelmotorn (tidigare var regelmotorn licensierad under OGL 1.0). Licenserna reglerar relation mellan företag och spelskapare och innehåll i det enskilda materialet – men det har inte som mission att främja en levande spelkultur på samma sätt som öppna spellicenser.

Vi lever i en tid där många rollspelsaktörer vaknat upp och insett behovet av att både reglera och möjliggöra fan-content och tredjepartsprodukter för att möjliggöra en kreativ och levande spelkultur kring sina spel. Jämfört med den mer restriktiva Drakar och Demoner-licensmodellen borgar Year Zero Engine Free Tabletop License (version 1.0) för både utveckling och innovation runt både Fria Ligans och andras närliggande skapelser. Det lägger i sin tur grunden för ett ständigt föränderligt innehåll och möjlighet till utvecklande av nya varumärken. I samma process blir spelkulturen levande.

Tiden får avgöra om det är tillräckligt. Än så länge är det tydligt att Fria Ligan inte gör som många andra inom det globala rollspelscommunityt och knyter sina produkter till etablerade och standardiserade spellicensmodeller som OGL eller den kommande licensen ORC. Om man valt en annan väg eller väntar på rätt tillfälle att välja licensmodell får tiden utvisa. Hur som helst är de nuvarande spellicenserna ett steg i rätt riktning.